Sieraden

Algemene informatie over piercing

De redenen om piercings te nemen zijn zeer uiteenlopend en zeer beslist niet van de laatste tijd. De ringetjes in de schaamlippen bijv. werden eeuwen geleden al bij slavinnen gebruikt om de vagina af te sluiten als een soort kuisheidsgordel. Ook werden ze wel als statussymbool gebruikt, zoals bijvoorbeeld de navelringen van de farao’s. Tegenwoordig is piercing voornamelijk een vorm van lichaamsverfraaiing, en kan het een persoonlijk ritueel vormen. Een andere reden om piercings te dragen is de een mogelijke verhoging van het seksuele genot. Het sieraad kan erotische prikkeling veroorzaken, welke verhoogd wordt bij elke aanraking. Ook kunnen piercings deze prikkeling opwekken of verhogen bij je sekspartner. Een garantie daarop kan alleen niet gegeven worden. Zoals bij zoveel zaken is dit erg persoonlijk.


De sieraden

Sinds de jaren tachtig is er een toename van het aantal gevallen van nikkel allergie. Sinds kort is er zeer strenge wetgeving om de uitbreiding hiervan tegen te gaan, met name voor nieuwe piercings. Desgewenst kan je piercer je hier uitgebreider over voorlichten. Het meest bekend is chirurgisch staal (316L), dit hoogwaardige roestvast staal bevat tussen de 10% en 14% nikkel, dit is nodig om het roestvast te maken. De nieuwe wetgeving vereist echter een lager nikkelgehalte, zodat dit materiaal niet meer voor nieuwe piercings gebruikt mag worden. De legering is echter zodanig dat de afgifte van nikkel binnen de normen ligt die voor geheelde piercings gelden. Een metaal dat momenteel veel gebruikt wordt, is titanium, twee keer zo sterk als staal en 47 % lichter in gewicht. Voor de meeste sieraden wordt een legering gebruikt die bestemd is voor implantatiedoeleinden (Ti 6Al 4V Eli). Het is, omdat het nikkelvrij is, uitstekend geschikt voor nieuwe piercings. Goud is wat allergie betreft niet onverdacht, heel af en toe zie ik bij iemand een allergische reactie door de afgifte van goud in je binnenste steriele weefsels. Dit was voor mij de aanleiding om als eerste sieraad of titanium of teflon te adviseren. Het is zo dat goud een ietwat poreuze structuur heeft en daarnaast 4 maal zwaarder dan titanium, hierdoor is theoretisch de kans op ontstekingen in de tijd dat de piercing geneest iets groter. Dit is onder meer een reden om terughoudend te zijn met het gebruik van goud voor nieuwe piercings, eenmaal genezen, is er geen enkele reden niet te kiezen voor sieraden van dit mooie metaal. De meeste sieraden zijn bij mij op voorraad en speciale ontwerpen kunnen op bestelling worden geleverd. Niobium wordt in tegenstelling tot staal en titanium ongelegeerd toegepast, ook hier is sprake van nikkelvrij metaal met een uitstekende structuur voor het toepassen in nieuwe piercings. Een materiaal dat niet veel voor permanente piercings wordt gebruikt, maar wel goed dienst kan doen in nieuwe piercings is PTFE (Teflon) een extreem gladde structuur en een nauwelijks te beschadigen oppervlak zorgen ervoor dat er nauwelijks reacties of ontstekingen optreden. Niet alleen de keuze van het materiaal is belangrijk, de keuze van de maten van het sieraad is minstens even belangrijk. Gebruik nooit sieraden die bestemd zijn voor de oren op andere plaatsen. Iedere plaats stelt eigen eisen aan de minimale dikte en afmeting van het toe te passen sieraad. Een vuistregel is dat boven de nek niet dunnere sieraden gebruikt worden dan 1 mm, onder de nek is de minimale dikte 1,6 mm. De reden is dat dunnere sieraden snijdend werken en er zodoende voor zorgen dat de piercing gemakkelijk uitscheurt. Ook is het zo dat hoewel je het misschien niet zou verwachten, een dikker sieraad veel comfortabeler draagt. De diameters die nodig zijn hangen samen met de lengte en de diepte van de piercing.

 

De voorbereiding

Voordat je, hopelijk jarenlang, kunt genieten van je piercing, moet aan een aantal voorwaarden voldaan worden. De grootste gevaren die een nieuwe piercing bedreigen zijn een ontsteking en uitgroeien. Aangezien voorkomen hier beter is dan genezen is het belangrijk dat de piercer schoon werk afleverd. Dit geldt voor de werkwijze en voor de gebruikte materialen. Naalden voor éénmalig gebruik maken het doorgeven van besmettelijke zaken moeilijk. Je mag tegenwoordig van een piercer verwachten dat deze kennis heeft van sterilisatietechnieken, en van steriel werken, verder mag je verwachten dat hij kennis heeft van het lichaam, hij hoort van iedere plaats waar hij piercings plaatst de anatomie door en door te kennen, evenals de voor die plaats beste technieken en toe te passen sieraden. Schroom niet jezelf er van te overtuigen dat de piercer van je keuze de benodigde kennis heeft. Naast het feit dat je het gevoel moet hebben goed contact met de piercer te hebben, moet je ook op hem kunnen vertrouwen. Neem als je er niet 100 % zeker van bent of je een piercing wilt, en zo ja waar, niet meteen een beslissing. Maak eens geheel vrijblijvend een afspraak, je kunt dan al je vragen de revue laten passeren, en je kunt eventueel foto’s bekijken. Denk er nog eens rustig over na en bel dan eventueel voor een volgende afspraak.

Een andere manier van sieraden plaatsen is door middel van single point piercing (dermal anchor) . Dit is een sieraadje wat onder de huid geplaatst wordt. Omdat er maar op 1 plek iets onder de huid zit zal de frictie en torsie vele malen minder plaats vinden dan met een surface barbel.
Uitgroeien zal daarom veel minder plaats vinden evenals het krijgen van problemen met als gevolg ontstekingen.singlepointsmetcent

Er zijn inmiddels al diverse motieven te verkrijgen groter, kleiner, in stervorm met wit of zwarte steentjes en waarschijnlijk ook veel meer kleuren.
 singlepointsOp dit moment heb ik ze zelf steriel klaarliggen met of zonder een wit steentje.

(Tussen haakje de tijd die je lichaam nodig heeft om de reparatiehuid opgebouwd te krijgen. Vervolgens kost het nog ettelijke maanden meer tijd om dit weefsel steviger en dikker te krijgen.)

Piercings voor beiden

Wenkbrauw: Verticaal of horizontaal, of onder een hoek op de wenkbrauwboog. (3-4 weken)Tepel: Meestal horizontaal, maar soms ook verticaal of beide. (4-6 weken) Navel rondom (4-6 weken)Tong: meestal centraal, ongeveer 1,5 cm vanaf de tip. (2-4 weken)

 

Piercings voor de man

Prince Albert: Door de urethra, komt onder achter de eikel naar buiten. (3-5 weken) Dydoe: Haaks op de rand van de eikel, meestal paarsgewijs. (6-8 weken) Voorhuid: Ringen kunnen rondom geplaatst worden. (2-4 weken) Ampallang: Horizontaal door de eikel, boven of door de urethra, halverwege de tip en de rand. (8 weken) Guiche: Huidplooi tussen anus en scrotum. (4-8 weken) Hafada: Huidplooi aan zijkant van het scrotum, meestal links, soms beiderzijds. ( 4-6 weken) Apadravya: Verticaal door de eikel, door de urethra. (6-8 weken)

 

Piercings voor de vrouw.

Clitoris hoed: Zowel horizontaal als verticaal . ( 2-4 weken) Clitoris: Zowel horizontaal als verticaal, alleen mogelijk als clitoris goed ontwikkeld is. ( 4-5 weken) Triangel: Horizontaal in de driehoek die gevormd wordt door de tip van de clitoris en de twee benen ervan.(6-8 weken) Isabella: Loopt van de onderzijde van de clitoris, schuin er doorheen, tot het punt waar de schaamlippen samenkomen. ( 6-8 weken) Fourchette: Huidplooi aan de onderzijde van de vagina ( 3-5 weken) Christina: verticaal door huidplooi op de plaats waar de grote schaamlippen bovenaan samenkomen. (6-8 weken) Grote schaamlippen: Veel variaties mogelijk, soms eenzijdig, maar ook beiderzijds. ( 4-6 weken) Kleine schaamlippen: Alleen als deze voldoende ontwikkeld zijn. (2-5 weken)

Controles en consultaties zijn altijd gratis. Bedenk dat domme vragen niet bestaan, dus heb je een vraag of probleem, bel dan even, of maak een afspraak.

met dank aan Kees Roscher.