Hygiëne info

NAZORGINSTRUCTIE VOOR PIERCINGS.

De genezingstijd van een piercing verschilt per piercing en kan ook per persoon verschillen. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij een rol. Persoonlijke hygiëne is tijdens de genezingstijd van de piercing absoluut noodzakelijk. Direct na het piercen kan de gepiercte plek rood worden en flink opzwellen. Als je een te klein ringetje of een te kort staafje hebt laten zetten is er een grotere kans op infecties en complicaties. Gedurende de genezingstijd moet het ringetje of staafje voortdurend ruimte hebben en niet  te strak of te los zitten. De piercing moet worden beschouwd als een wond en ook zodanig behandeld worden. Om de genezing zo goed en vlot mogelijk te laten verlopen, moeten de volgende regels in acht genomen worden.

 • Raak de piercing niet of zo min mogelijk aan met de handen. Moet dit om één of andere reden wel, was dan je handen van te voren. Manipuleer je piercing niet in de wond dus niet bewegen of draaien.
 • Spoel de omgeving van de wond tijdens je dagelijkse douche goed na met schoon water totdat deze geheel genezen is. Let op dat zeep niet in de wond komt. Indien gebruik van zeep gewenst is neem dan bij voorkeur een pH neutrale, hypoallergene, ongeparfumeerde, vloeibare zeep, bijvoorbeeld Seba Med, Sanex, Sporex, Dove of Sanicure. Geen desinfecterende zeep gebruiken, zoals bijvoorbeeld Unicura. Na de genezing is regelmatige reiniging met water voldoende. Overmatig reinigen is niet altijd verstandig; de hele dunne huid van het piercingkanaal kan daardoor geïrriteerd raken. Door veel schoonmaken geneest een wond niet sneller.
 • Dep de omgeving van de wond na het wassen met een schone handdoek of een tissue droog.
 • Hou de piercing na het wassen zoveel mogelijk droog.
 • Geen zalf, Purol, Vaseline of iets degelijks op de wond smeren.
 • Geen wond desinfectiemiddelen zoals Sterilon of Betadine op de wond druppelen.
 • Geen pleisters of verband over de piercing dragen.\
 • Draag bij een bodypiercing (bijv. tepel of navelpiercing etc.) geen strakke of vuile kleding.
 • Vermijd tijdens het genezingsproces contact met zwemwater (chloorzwembaden, bubbelbaden, natuurlijk zwemwater). Maak tevens geen gebruik van een stoombad en sauna. De directe straling van zon en ook zonnebank kan een verbranding van wondkanaal opleveren. Ook is het mogelijk dat de straling van zon en zonnebank een stimulatie van celgroei oplevert en soms daarmee voor een woekering van granulatieweefsel zorgt.

Verwijder nooit zelf het sieraad. Neem bij extreme roodheid, zwelling, bloeding, pussen, kleurverandering, uitgroei- of afstotingsverschijnselen van de wond of bij pijn altijd contact op met de huisarts.
Bij lichte irritaties kun je in eerste instantie een oplossing gebruiken van één liter water (10 minuten gekookt) met 9 gr. zout (NaCl) . Gebruik GEEN alcohol of waterstofperoxide om je piercing te reinigen.

Specifieke nazorginstructie voor orale piercings:

Een tong- of lippiercing (of andere piercing in de mond) verdient extra aandacht na eten, drinken en roken en na elk ander oraal contact.
Niet kussen of ander soort oraal contact gedurende het genezingsproces. Bij een piercing in het orale gedeelte twee maal daags tanden poetsen (de mond plaquevrij houden met bijv. een tandpasta op basis van een zoutoplossing). Gebruik tandfloss en tandenstokers en daarna spoelen met afgekookt zout water. (1 liter water met 9 gram zout). Bij voorkeur spoelen met 40 – 45 gr C° warm zout water. Door het warme water zal de zwelling sneller afnemen. Dit komt omdat warmte de bloedcirculatie stimuleert. Gebruik geen ijsblokjes en kou. De diverse andere mondspoel middelen liever niet gebruiken want deze zijn meestal op alcoholbasis en verstoren daardoor je mondflora en alcohol laat de zwelling langer aanhouden. Corsodyl (apotheek of drogist) is een bijzonder heftig desinfektiemiddel en wordt in de regel gebruikt bij een ontsteking van tongpiercing of tandvlees. Ook is een rookonthouding (minstens twee maar liever vier weken) en kusonthouding (twee weken) in acht te nemen. Nicotine is een zwaar gif dat via je speeksel ook in de wond kan komen. Daarnaast komt de nicotine via je longen ook in je bloedbaan. Heftig gekruide voedingsmiddelen zijn niet prettig om in een wondje te krijgen. Denk in dit verband ook aan een zoutkorreltje of peperkorreltje. Cola en ook diverse andere frisdranken zijn zuurder dan azijn dit verstoort het alkalische milieu in je mond. Kussen en vrijen met een open wond waar een piercing in zit is niet verstandig (S.O.A.)!!
Door de ontstekingsreactie zwelt je tong op daarom krijg je als eerste piercing een langere staaf. Meestal is het na één tot twee weken mogelijk deze te wisselen voor een kortere staaf. Hiermee voorkom je dat jij je tandvlees irriteert en ook dat er stukken van je tanden of tandglazuur afbreken. Na 8 tot 12 weken is je tong weer net zo dun als dat hij voor de piercing was, tegen die tijd wissel je voor de juiste staaflengte die past bij je tong.
In de genezing merk je soms kriebelingen / tintelingen in het puntje of zijkant van je tong, deze verdwijnen na een week of twee. Ook merken sommige mensen dat er een witte uitslag op je tong ontstaat deze kan ook van kleur veranderen. Ook dit verdwijnt in de regel na ± twee weken. Bij een vrij heftige ontstekingsreactie kan er zelfs een zwelling van lymfeklieren plaatsvinden neem in dat geval even contact met mij op.
Omdat je iets lichaamsvreemds in je mond hebt komt er extra speekselproductie op gang, je zult daarom vaker moeten slikken. Let wel op, met volle mond praten klinkt erg onduidelijk en is niet netjes. Praten met een dikke tong en daarin een metalen staaf levert soms problemen op bij het articuleren indien dit ook bij jou gaat gebeuren praat dan langzamer en let op je uitspraak. Spreek dan letter voor letter de woorden uit. Als je jezelf aanwent om te slissen is dit erg lastig af te leren

Specifieke nazorginstructies voor genitale piercings:

Geslachtspiercings rond de urinebuis hebben extra zorg nodig. Zeep in de urinebuis kan een blaasontsteking veroorzaken. Door ca. een uur voor het schoonmaken van de piercing een glas water te drinken worden zeepresten na het wassen sneller uitgeplast. Beter is het wellicht geen zeep te gebruiken in deze regio.
Piercings in de geslachtsdelen moeten tijdens seksuele gemeenschap beschermd worden met een extra stevig condoom (bijv. een condoom voor anale seks) of een beflapje is een ander alternatief om bacteriën, ziektekiemen en virussen tijdens seksuele gemeenschap te weren. Bij voorkeur geen seksuele gemeenschap tijdens de genezing van een piercing in de geslachtsdelen.

Algemeen

Alle instrumenten en sieraden worden gereinigd in een ultrasoon reinigingsapparaat De instrumenten worden bij mij daarna in een thermische desinfector gereinigd en gedesinfecteerd en daarna worden ze verpakt. In deze speciale verpakking worden ze in een stoomautoclaafsteriel gemaakt. Dit gebeurt bij een temperatuur van 134°C gedurende minimaal 3,5 minuten en bij een druk van 300 kPa met verzadigde stoom. Dit is nodig om alle bacteriën, ziektekiemen en virussen te doden; dit kan NIET met kokend water, alcohol, sterilon of andere ‘steriliserende’ vloeistoffen.
Eerst wordt het te piercen lichaamsdeel gereinigd en daarna gedesinfecteerd. De in- en uitsteekplaats wordt met speciale inkt gemerkt. Vervolgens worden werkplek en gereedschappen in orde gebracht zodanig dat er STERIEL gewerkt kan worden. Tijdens het klaarzetten van de, steriel verpakte, instrumenten, naald en sieraad en tijdens het plaatsen van de piercing draag ik steriele handschoenen. Naald, sieraad en instrumenten worden dus niet met de blote hand aangeraakt.
Inmiddels heb je plaats genomen op de behandeltafel. De huidplooi wordt indien nodig met een klem gefixeerd, daardoor kan de steriele naald snel door de huid gevoerd worden. Dit fixeren kan ook met de hand gedaan worden. Vervolgens wordt het sieraad geplaatst. De naald wordt na gebruik weggegooid in een speciaal hiervoor bestemde container.

Materialen:

Als toegelaten materiaal gebruik ik bij voorkeur titanium, echter chirurgisch staal niobium, 18 karaats goud of PTFE (teflon) is ook mogelijk. Zilver in welke gradatie dan ook is niet geschikt voor piercing.
Problemen en oplossingen
Bij piercing kunnen complicaties ontstaan, zoals:

 • infecties
 • allergische reacties
 • abcessen
 • vorming van littekenweefsel

Huid ontstaat uit het omliggende weefsel en groeit tegen het sieraad aan, het groeit niet in het metaal. Vastgroeien is daarom onmogelijk. Omdat het nieuwe weefsel in je binnenste steriele lichaam wordt opgebouwd kun je spreken van een schone omgeving, alles in je lichaam is dus schoon en niet vies. Daarom smeer je geen middeltjes en dergelijke in jouw binnenste steriele weefsel!
Uitsluitend en alleen bij een ontsteking, een druppel desinfecterende tinctuur (bv. Sterilon, Betadine of jodium) aanbrengen nadat je gereinigd hebt. Dit desinfectiemiddel pas aanbrengen nadat je hebt gemerkt dat je eigen lichaam deze irritatie niet zelf weg krijgt. Een dag alleen één keer ‘s ochtends ’s middags, en‘s avonds na het schoonmaken het desinfectie middel aanbrengen. Daarna kan je eigen lichaam deze ontsteking verder opruimen.
Bij overgevoeligheid voor jodium geen Betadine-oplossing gebruiken maar Sterilon.
Alcohol heeft een weefselfixerende werking d.w.z. dat de eiwitten stollen en zich beter hechten aan het sieraad. De werking blijft beperkt tot desinfectie, iets dat doodmaakt maar niet schoonmaakt
Bij vragen en problemen neem rustig contact met mij.
Soms zie je rond de piercing een blauwe plek of plekje ontstaan, dit gebeurt als er een haarvat wordt aangeprikt. Haarvaten zijn hele kleine bloedvaten deze niet aanprikken is niet altijd te vermijden. Als deze beschadigd worden is dat  normaal gesproken niet gevaarlijk. Het bloed is vaak binnen een week tot twee weken weer door je lichaam geresorbeerd, en daarmee verdwenen.

Druk en wrijving,

Door bv. strakke broeken en rokken, en ook sport kunnen bij elke piercing maar vooral bij een navelpiercing of intiem piercing een behoorlijke vertraging opleveren bij de genezing. Druk en wrijving veroorzaakt door ongelukjes komt vaak voor; bijvoorbeeld door anderen, vrienden of huisbeesten, kapper
Vrijwel alle problemen met een piercing zijn terug te voeren op oorzaken gerelateerd aan druk en wrijving.
Draag in ieder geval altijd schone kleding over de piercing die in je lichaam is gezet bv. tepel, navel, intiem piercing.
Je piercing is een open wond, een goede persoonlijke verzorging is uitermate belangrijk. Goede voeding en een gezonde leefwijze helpt de genezing.
In het piercingkanaal vormt zich een nieuwe huid, heeltijd ± 4 tot 5 dagen per millimeter piercingkanaal. Als dit huidje is gevormd is de wond gesloten en de huid weer gesloten. Dit hele dunne weefsel is een beetje te vergelijken met een nat vloeipapiertje. Deze huid moet in de loop van tijd dikker en steviger worden. Daar kun je dan nog rustig 2 tot 8 maanden extra tijd voor uittrekken. Te vroeg wisselen van het eerste juweel kan deze jonge verse huid beschadigen en kan daardoor tot een ontsteking leiden.
Let op; je bent een mens en geen machine, je hebt nooit een piercing van de ene op de andere dag genezen. Gebruik in de toekomst uitsluitend speciale juwelen die geschikt zijn voor piercing. Heb geduld en doe een beroep op je eigen gevoel voor verantwoording, dan zul je snel veel plezier aan je nieuwe piercing beleven.

Mocht ondanks deze aanbevelingen toch nog een infectie optreden laat dan het juweel zitten zodat de ontsteking eruit kan en het piercingkanaal niet dichtgaat. Eventueel bestaat daardoor een klein gevaar op vorming van abces (dit is een met pus gevulde niet natuurlijke ruimte in je huid) of zelfs fistel (lijkt op een reuzenpuist).
Vertrouw altijd op je eigen lichaam en luister ernaar. Bij twijfel kun je rustig contact opnemen met mij. Inmiddels heb ik een behoorlijke ervaring op het gebied van problemen met een piercing en ook met de bijbehorende oplossingen. Maar ik ben geen arts. Indien jij er van overtuigd bent dat het goed is om naar een arts te gaan moet je dit ook doen. Mocht ik je adviseren om naar een arts te gaan volg dit advies dan ook echt op.
Een arts is uitstekend opgeleid op medisch vakgebied. Zij kunnen geweldig mensen helpen en zullen je dan ook goed ondersteunen bij de oplossing van je probleem. Een arts zal vaak bij een niet verdwijnende ontsteking een hydrofiele crème met antibiotica voorschrijven bv. Fucidin. Breng dit heel erg dun aan na het schoonmaken! Een hoeveelheid ter grootte van een halve traan aangebracht met een wattenstaafje is voldoende. Liever wat vaker aanbrengen dan te veel en of te dik.
Indien oplossingen nodig zijn voor een geplaatste piercing, bel gerust, en kom langs.
Denk eraan; het hebben van een piercing hoeft geen problemen op te leveren. Vergeet je dat de piercing daar zit, dan kun je wel flinke problemen krijgen.

En inderdaad de beste piercing is geen piercing, geen piercing nemen betekend dat je nooit last krijgt van dat stuk metaal in je lichaam.